Hvorfor konkurrenceudsætte kommunale plejehjem?
Den demografiske udvikling udfordrer den kommunale ældrepleje. Samtidigt ser vi ind i en fremtid med stigende mangel på sundheds- og omsorgsuddannet personale. Kort sagt: Vi bliver flere borgere med behov for hjælp, omsorg og pleje, og færre varme hænder til at levere den. Der er behov for, at vi gør tingene på nye og smartere måder. Et styrket offentlig-privat samarbejde kan bidrage til at fremtidssikre vores ældrepleje.
Langt fra alle kommuner er opmærksomme på mulighederne for at sende driften af et kommunalt plejecenter i udbud og dermed udvikle og forbedre det i samspil med private aktører. En analyse fra DI viser, at der på landsplan findes flere end 40.000 offentlige plejeboliger, mens antallet af private plejeboliger udgør 3.855 (hvoraf de fleste er friplejehjem). Det er således kommunerne, der driver langt størstedelen af landets plejehjem i dag.
Der er ellers mange gode grunde til at overveje et offentlig-privat samarbejde om et eller flere af jeres plejehjem.
Først og fremmest afsøger I muligheden for, om en privat leverandør kan løse opgaven bedre mht. pris og kvalitet, end kommunen selv er i stand til.
Private leverandører bidrager med friske øjne på opgaven og har mulighed for at afprøve nye og innovative løsninger, fx gennem faglig udvikling af personalet, implementering af ny velfærdsteknologi eller tilbud om unikke aktiviteter til borgerne.
Det skaber et stærkt grundlag for sparring, erfaringsudveksling og inspiration mellem det offentlige og det private i den enkelte kommune. Dén erfaring har man gjort sig i Aarhus Kommune, der gennem en årrække har drevet plejehjemmet Bøgeskovhus via et offentlig-privat samarbejde. Læs mere om Bøgeskovhus her. Greve Kommune har ligeledes haft gode erfaringer med at sende driften af det kommunale plejehjem Langagergård i udbud. Det kan du læse mere om her.
En analyse foretaget af DI viser desuden, at de private virksomheder har et lavere sygefravær blandt medarbejderne sammenlignet med offentlige arbejdspladser, også indenfor omsorgssektoren. Det kan bl.a. skyldes anderledes tilgange til ledelse, arbejdsmiljø og organisering.
Ved at tilbyde privatdrevne alternativer til de øvrige plejehjem sikrer I, at de ældre borgere har et reelt frit valg. Det skaber en værdig ældrepleje. Derfor har DI samlet en række gode eksempler og konkrete anbefalinger til, hvordan I baner vejen for det gode udbud af plejehjem i jeres kommune.