Intelligent forsendelseskasse sikrer hurtigere arbejdsgange, øget patientsikkerhed og bedre arbejdsmiljø
På Klinisk Biokemisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, har de i samarbejde med Intelligent Systems og LT Automation udviklet Den Intelligente Forsendelseskasse til arbejdet med blodprøver. Arbejdsgangene er blevet effektiviseret, patientsikkerheden og kvaliteten øget, mens arbejdsmiljøet er mærkbart forbedret. Nu håber parterne bag, at idéen kan udbredes til flere hospitaler.
Tilbage i 2010 startede Aalborg Universitetshospital (Aalborg UH) en intern idékonkurrence, hvor læger og bioanalytikere kunne komme med ideer til, hvordan deres arbejdsgange kunne forbedres og effektiviseres. Her vandt bioanalytikernes ønske om at forbedre hele processen omkring analyser af indsendte blodprøver, for bioanalytikerne var trætte af den rutineprægede arbejdsgang, som betød, at der blev brugt op mod 12 timer om dagen på manuelt at pakke blodprøver ud og sortere dem.
Ønsket om at effektivisere processen blev derfor udbudt, så private virksomheder kunne komme med forslag til, hvordan arbejdsgangen kunne forbedres og optimeres. Virksomheden LT Automation vandt konkurrencen med deres innovative forslag om Den Intelligente Forsendelseskasse, der ville forbedre arbejdsgangene ved at automatisere processen og gøre den datadreven.
I udvalgspanelet sad bl.a. en medarbejder fra virksomheden Intelligent Systems, og han var så interesseret i projektet, at Intelligent Systems og LT Automation efterfølgende gik sammen om at videreudvikle ideen om Den Intelligente Forsendelseskasse. Som med så mange andre iværksætteropfindelser kan der imidlertid gå lang tid fra, at en idé fødes, til en endelig og færdig løsning er implementeret. Prototyper skal testes og finjusteres – men resultatet har afgjort været værd at vente på.
Men hvad kan Den Intelligente Forsendelseskasse så?
Når en praktiserende læge tilknyttet Aalborg UH udtager en blodprøve på en patient, lægges blodprøven i Den Intelligente Forsendelseskasse. Blodprøven opbevares ved en stabil temperatur (20-22 grader C), og det er af afgørende betydning for, om blodprøvens kvalitet bevares, indtil der foretages analyse på laboratoriet.
To gange dagligt ankommer en chauffør og afhenter Den Intelligente Forsendelseskasse indeholdende de nyligt foretagne blodprøver fra en af de lægeklinikker, som er tilknyttet Aalborg UH. Chaufføren sætter en tom Intelligent Forsendelseskasse på stedet og sætter derefter kurs mod hospitalet. På vejen mod Aalborg UH bliver blodprøverne transporteret i såkaldte ’klimaskabe’, som sikrer, at blodprøverne hele tiden bliver holdt på mellem 20-22 grader. Samtidig registrerer en temperaturlogger blodprøvernes temperatur hvert 10. sekund under hele transporten, hvilket er med til at kvalitetssikre blodprøverne og dermed øge patientsikkerheden.
Robotterne kommer
Præcis som ved almindelig pakkepost scanner chaufføren pakkerne, når de afleveres på hospitalet, så man kan lokalisere tid og sted på de afleverede blodprøver. På Aalborg UH står en scanner, der scanner samtlige Intelligente Forsendelseskasser og udlæser al temperaturdata til en cloudløsning. Herefter tager en robot over for det manuelle udpakningsarbejde, som bioanalytikerne tidligere selv stod for.
Robotten tjekker først og fremmest blodprøvernes temperatur og åbner herefter Den Intelligente Forsendelseskasse automatisk, såfremt temperaturen er korrekt. Robotten åbner også selve blodprøven og sorterer prøverne ud fra farven på blodprøveglassets prop, som viser hvilken blodprøveanalyse, der skal foretages.
Robotten er koblet op til den samlede cloudløsning, således at bioanalytikerne bliver præsenteret for data om blodprøvernes temperatur i det øjeblik, robotten har godkendt prøverne. Har temperaturen ikke været mellem de nødvendige 20-22 grader under hele transporten, sørger robotten for at afvise blodprøverne og lader det være op til bioanalytikernes sundhedsfaglige vurdering, om blodprøverne skal analyseres eller ej.
Fordelene ved Den Intelligente Forsendelseskasse er til at få øje på. Før stod to bioanalytikere 3 timer á 2 gange om dagen (12 timer i alt) for at pakke blodprøver ud og sortere dem ud fra blodprøveanalysetype. Nu klarer robotten det med hjælp fra en sekretær på 2x2 timer dagligt og dermed 3 gange så effektivt. Den Intelligente Forsendelseskasse har dermed frigivet bioanalytikerne for 12 timers manuelt arbejde – om dagen!
Forsendelseskassen har imidlertid ikke blot tidseffektiviseret processen. Den har samtidig medvirket til at bioanalytikerne bruger deres ressourcer mere hensigtsmæssigt, og den konstante temperaturlogning kvalitetssikrer blodprøverne og øger dermed patientsikkerheden markant, fordi blodprøveanalysen bliver mere præcis og fører til færre forkerte medicinordineringer. Samtidig er det nu muligt at spore den enkelte blodprøve gennem hele forløbet:
Den intelligente forsendelseskasse har i den grad været med til at effektivisere vores arbejdsgange, ligesom patientsikkerheden er blevet forbedret. F.eks. er den forbedrede sporbarhed en ny og vigtig patientsikkerhedsmæssig mulighed. Nu kan en blodprøve ganske enkelt trackes hele vejen fra prøvetagning til ankomst på laboratoriet Annebirthe Bo Hansen, ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg UH
Intelligent Systems og LT Automation vurderer, at der findes omkring 20 potentielle hospitaler og kliniske afdelinger i Danmark, hvor Den Intelligente Forsendelseskasse ville kunne hjælpe med hele processen omkring blodprøver, og flere steder rundt i Skandinavien er der allerede blevet vist interesse for løsningen.
Fakta
· Aalborg UH modtager dagligt omkring 3.000 blodprøver fra praktiserende læger
· Den Intelligente Forsendelseskasse blev implementeret på Aalborg UH i 2019
· Klinisk Biokemisk Afd., Aalborg UH vandt DIRA Automatiseringsprisen i 2019 for Den Intelligente Forsendelseskasse, som hospitalet udviklede i samarbejde med Intelligent Systems, LT Automation og Farusa.