Friplejehjem imødekommer Rudersdals demografiske udvikling
Et øget behov for plejehjemspladser i Rudersdal Kommune har betydet, at kommunen har valgt at give mulighed for at etablere et nyt friplejehjem i Holte i samarbejde med det nordiske ejendomsinvesteringsselskab NREP. Samarbejdet viser, hvordan kommuner kan imødekomme den demografiske udvikling og opnå bedre velfærd gennem vidensdeling og faglig sparring med private
I 2018 udbød Rudersdal Kommune grunden Skovly i Holte med henblik på etablering af et nyt friplejehjem. Udbuddet vandt det nordiske ejendomsinvesteringsselskab NREP. De kunne præsentere et forslag om et nyt friplejehjem med 72 plejeboliger opført med et udtryk som rækkehuse med tilhørende have og fællesarealer, hvor plejeoperatøren Altiden skal stå for selve driften. Første spadestik blev taget året efter i 2019.
Behovet for at opføre nye plejeboliger i Rudersdal Kommune skyldes – som de fleste andre steder rundt om i landet – et stigende antal ældre borgere i kommunen. Ifølge kommunens egen befolkningsfremskrivning vil antallet af borgere over 80 år stige med mere end 1.700 frem mod 2030, hvilket svarer til en procentvis stigning på 48 pct.
Det var på den baggrund, at Rudersdal Kommune besluttede, at der var behov for at etablere nye plejeboliger i kommunen. Men hvorfor vælge friplejeboliger i stedet for kommunalt etablerede plejeboliger? I Rudersdal Kommune var der to primære årsager til, at valget faldt på friplejeboliger.
Først og fremmest betyder etableringen af et nyt friplejehjem, at Rudersdal Kommune ikke skal have penge op af kommunekassen til anlæg eller grundkapitalindskud. Kommunerne har således ikke udgifter ved etablering af et nyt friplejehjem, fordi det ene og alene bliver den private parts opgave – i dette tilfælde NREP – at opføre friplejehjemmet. Serviceudgifterne for Rudersdal Kommune skal være de samme for et friplejehjem som ved et kommunalt drevet plejehjem, hvorfor plejeoperatørens serviceleverance dermed mindst skal tilsvare det kommunale serviceniveau.
For borgmesteren i Rudersdal Kommune, Jens Ive, er en af fordelene ved det nye friplejehjem også, at det giver mulighed for erfaringsudveksling og nytænkning i ældreplejen:
En vægtig grund til, at Rudersdal Kommune har valgt at give plads til et friplejehjem, har været at inddrage udefrakommende parter på ældreområdet, som med nye øjne kunne komme med ideer og forslag til opførelsen af det nye plejehjem og samtidig give inspiration til Rudersdal Kommunes ældreområde. Med det nye friplejehjem, som vil blive drevet af en solid operatør med stor erfaring fra andre plejehjem, får Rudersdal således faglig sparring og inspiration til, hvordan ældreområdet i kommunen kan blive endnu bedre. Kommunen kan således lære af en privat aktørs måde at drive et plejehjem på – og omvendt – så de sammen kan skabe den bedst mulige pleje og omsorg for de ældre Jens Ive, borgmester i Rudersdal Kommune (V)
For borgerne betyder etableringen af et friplejehjem, at de ældre borgere får flere valgmuligheder og tilbud, når de skal vælge, hvilket plejehjem de ønsker at bo på. Udover at være et nyt og attraktivt plejehjem for de ældre i Rudersdal åbner et friplejehjem desuden op for muligheden for at tilkøbe ekstra ydelser – ydelser, som man ikke kan købe på et kommunalt drevet plejehjem.
Samarbejdet mellem kommunen og NREP om friplejehjemmet Fribo Holte har været kendetegnet ved en effektiv og inddragende samarbejdsproces fra udbudsprocessens start til og med den igangværende opførelse. Der har løbende været møder med naboer og andre borgere om, hvordan friplejehjemmet bedst kunne integreres i det omkringliggende samfund, og kommunen har oplevet samarbejdet med NREP som struktureret, effektivt og dialogbaseret i hele udviklingsfasen.
Boligerne i Fribo Holte står færdige og indflytningsklar i andet kvartal af 2021 og er NREPs første friplejehjem i Danmark.