VSME: Frivillig standard for SVM'ers bæredygtighedsrapportering
Med ESG-omnibusforslaget opfordres endnu flere virksomheder til at gøre brug af den frivillige standard for SMV'ers bæredygtighedsrapportering. Lær at bruge standarden som katalysator for din bæredygtighedsstrategi.
Nu kan mange flere virksomheder tilslutte sig frivilligstandarden med ESG-omnibusforslaget, som lægger op til, at cirka 2.000 danske virksomheder helt fritages fra krav om at rapportere om bæredygtighed.
Den frivillige standard har til formål at understøtte mere standardiseret deling af ESG-oplysninger på virksomhedsniveau f.eks. om virksomhedens samlede CO2-udledning.
– Rapporteringskravene bliver simplificeret og VSME'en bliver mere enkel at gå til for de virksomheder, som ønsker at intensivere arbejdet med bæredygtighed. Der er nu mere plads til, at I som virksomhed kan fokusere på jeres bæredygtighed som forretningsudvikling fremfor en rapporteringsøvelse, som er positivt, siger Pernille Wissing Madsen, klimarådgiver i Klimaklar Produktionsvirksomhed.
Hvis du som virksomhed ønsker at rapportere i tråd med frivilligstandarden, men ikke ved, hvor du skal starte, giver programmet Klimaklar Produktionsvirksomhed et godt overblik. Programmet hjælper jeres virksomhed godt i gang med at indsamle CO2-data og lærer jer at sætte reduktionsmål. Dette sker via en digital læringsplatform og online klimarådgivning – gratis for alle danske produktionsvirksomheder, støttet af Industriens Fond.
Kom i gang med Klimaklar nu
Forstå standarden
Frivilligstandarden er bygget op i to moduler, et basismodul og et udvidet modul. Ovenstående video forklarer de to moduler, men oversigten får du her:
Basismodulet
Basismodulet er det primære modul, som indeholder de mest grundlæggende oplysningspunkter om ESG, som det forventes, at SMV’ers samarbejdspartnere vil efterspørge.
Basismodulet indeholder 11 overordnede oplysningspunkter om ESG:
B1 – Grundlag for udarbejdelsen
B2 – Indsatser, politikker og initiativer for omstilling til en mere bæredygtig økonomi
B3 – Energi og CO₂e-udledning
B4 – Forurening af luft, vand og jord
B5 – Biodiversitet
B6 – Vand
B7 – Ressourceforbrug, cirkulær økonomi og affaldshåndtering
B8 – Egen arbejdsstyrke: Generelle karakteristika
B9 – Egen arbejdsstyrke: Sundhed og sikkerhed
B10 – Egen arbejdsstyrke: Vederlag, overenskomster og uddannelse
B11 – Domme og bøder i forbindelse med korruption og bestikkelse.
Kilde: Virksomhedsguiden.dk
Udvidet modul
Udvidet Modul indeholder yderligere oplysningspunkter om ESG, som det forventes, at særligt banker, investorer og erhvervskunder vil efterspørge fra deres SMV-samarbejdspartnere.
Udvidet Modul indeholder 9 overordnede oplysningspunkter om ESG:
C1 – Strategi: Forretningsmodel og bæredygtighedsrelaterede initiativer
C2 – Beskrivelse af indsatser, politikker og initiativer for omstilling til en mere bæredygtig økonomi
C3 – CO₂e-reduktionsmål og klimaomstilling
C4 – Klimarisici
C5 – Supplerende (generelle) oplysninger om arbejdsstyrken
C6 – Egen arbejdsstyrke: Menneskerettighedspolitikker og processer
C7 – Alvorlige negative menneskerettighedshændelser (egen arbejdsstyrke + værdikæde)
C8 – Indtægter fra visse sektorer samt udelukkelse fra EU-referencebenchmarks
C9 – Kønsfordeling i øverste ledelsesorgan.
Kilde: Virksomhedsguiden.dk
Selvom man som virksomhed ikke skal rapportere, er en bæredygtig profil et plus i bogen, hvad end det gælder udbudsprocesser eller nye samarbejder.
Ved at investere i energieffektive løsninger kan virksomheden skære ned på el- og varmeudgifter, mens smartere ressourceanvendelse og affaldsreduktion kan mindske materialespild og logistikomkostninger. Derudover kan fokus på bæredygtighed drive innovation, hvor nye forretningsmodeller og mere effektive processer udvikles – eksempelvis gennem cirkulære løsninger, genbrug af materialer eller digitalisering, der reducerer papirforbrug og transportbehov. På den måde bliver bæredygtighed ikke blot en ansvarlig indsats, men også en kilde til forretningsudvikling og eventuelle besparelser.
Standarden kan derfor også ses som et ledelsesværktøj for bæredygtighedsspørgsmål for SMVer, der ønsker at engagere sig i en proces med måling, overvågning og styring af virksomhedens aktiviteter.
Hvad går ESG-omnibussen ud på?
Omnibus-forslaget har til formål at reducere byrderne i bæredygtighedsrapportering og lægger op til en markant forhøjelse af størrelsesgrænserne for CSRD, således at kravene fremover gælder for selskaber/koncerner, der har:
- mere end 1.000 medarbejdere og
- enten en omsætning på mere end 391. mio.kr. (50 mio. EUR)
- eller en balancesum på mere end 196 mio.kr. (25 mio. EUR).
Selskaber der ikke er omfattet af de fremtidige CSRD-rapporteringskrav vil fortsat kunne rapportere i henhold til den frivillige VSME-standard. Læs mere om ESG omnibus her.
Omnibussen er stadig i forhandling, og der kan derfor ske ændringer i forhold til Kommissionens forslag. Nærmere afklaring afventer forhandlingerne i EU, der påbegyndes snart.