Dots.Recycling
Mød virksomheden bag de indsamlingsbeholdere, du møder på tennis- og padelbanen: Dots.Recycling. Virksomheden har igennem Klimaklars modul om cirkulær økonomi fået kvalificeret deres kommende cirkulære tiltag, når det kommer til genanvendelse af tennis- eller padelbolde.
Kapow. Kapow. Frem og tilbage, igen og igen. Lyden af en ketcher, som rammer tennisbolden helt perfekt. De fleste bolde har en gennemsnitslevetid på mellem 2-4 gange, før boldene ikke performer optimalt længere. Men hvor gør man af boldene, når man er færdige med dem? Det har iværksætteren Mikkel Haaning, founder og CEO fra Dots.Recycling løsningen på.
Efter indsamlingen sorterer Dots.Recycling boldene efter kvalitet. Nogle bolde ryger tilbage til padel- og tennisbanen med fornyet tryk, hvorefter de igen bliver indsamlet af Dots.Recyclings indsamlingssystem og igen bliver testet og sorteret. Nogle bolde laves til filtpuder, som kan sættes under møbler og derved beskytte gulvet mod ridser. Alle restmaterialerne ryger videre til et helt tredje produkt.
3 hurtige
- Dots.Recycling blev etableret i 2020 af Mikkel Haaning, der i dag driver virksomheden sammen med investeringsfonden Dansk Design Invest A/S.
- Indsamlingssystemet er implementeret i mere end 200 tennis- og padelklubber i hele Danmark, hvor virksomheden effektivt servicerer mere end 1000 baner.
- Dots.Recycling vil i løbet af 2024 og 2025 samle mere end 1 million padel- og tennisbolde kombineret i Danmark, Tyskland og Estland.
Slut med at kassere mere end 1 milliard bolde på verdensplan
Dots.Recyclings ambition er at få så mange tennis -og padelbolde igennem det cirkulære loop som overhovedet muligt. Siden 2020 har virksomhedens indsamlingsløsning udvidet sin tilstedeværelse på det danske marked, med Dansk Padel Forbund som en central samarbejdspartner
– Hver år kasseres mere end 1 milliard padel- og tennisbolde på verdensplan. Da jeg selv begyndte at spille tennis i 2019, blev jeg hurtigt opmærksom på hvor mange bolde, sporten kræver. Det føles ikke rart at tømme tasken med bolde ned i en skraldespand efter kun få enkelte kampe. Følelsen var drivkraften for at gøre noget ved problemet og derfor startede jeg Dots.Recycling, fortæller Mikkel Haaning.
Han fortsætter:
– Da jeg gik i gang med klimaklar, blev jeg positivt overrasket må jeg sige. Både fordi jeg blev bekræftet i, at min cirkulære forretningsmodel afspejlede sig i de anbefalinger, der lå i Klimaklars modul om cirkulær økonomi. Men også fordi, at jeg fik blod på tanden til at undersøge, hvor cirkulær vores værdikæde egentlig kan blive. Derudover var forløbet nemt at gå til og decideret 'plug and play.'
Klimaklar er ekstremt godt sat sammen. Det er plug and play. Mikkel Haaning, Founder & CEO, Dots.Recycling
Flere cirkulære led
Dots.Recycling gik i gang med Klimaklar for at få dannet sig et overblik over deres CO₂-udledninger på virksomhedsniveau, da deres fokus tidligere havde været på produktniveau. Igennem Klimaklar blev de klædt godt på til at kunne udarbejde deres første klimaregnskab, men de blev også endnu klogere på den cirkulære forretningsmodel igennem ekstramodulet om cirkulær økonomi.
– Dots.Recycling er jo på mange måder født cirkulære. Vi har allerede i design og forsyningsprocessen indtænkt den cirkulære del, hvilket var rart at få kvalificeret i Klimaklar-forløbet. Men med Klimaklars ekstra modul om cirkulær økonomi, følte jeg, at det var på tide at dykke ned i at udnytte 100% af boldens materialer, som helt fra starten af virksomhedens oprindelse har været en ambition, fortæller Mikkel Hanning.
Mikkel afrunder:
– Denne del af forretningen behandler alt restmateriale fra produktionen af filtpuder, der i alt udgør ca. 30% af bolden. Dette bruger vi nu som materiale til at lave forskellige typer gulvløsninger både indendørs og udendørs.