Protox lægger slagplan for bæredygtig omstilling
For Protox har Klimaklar-forløbet indgået i en samlet plan for at komme i mål med en ESG-opgørelse, der imødekommer kundernes krav. Her har Klimakompasset givet et overblik over CO2-udledninger og gjort det muligt vurdere effekten af reduktionstiltag.
Baggrund og motivation
Protox deltog i Klimaklar Produktionsvirksomhed i foråret 2023, men havde allerede året forinden påbegyndt sin ”ESG-rejse”. Virksomheden oplevede en stigende efterspørgsel på ESG-nøgletal, som især kom fra de større skadesservice- og forsikringsselskaber, der omfattes af CSRD-direktivet og derfor skal rapportere deres bæredygtighedsindsats.
For at imødekomme efterspørgslen, lagde Protox en plan for at komme i mål med en ESG-opgørelse. Først og fremmest vurderede man, at der var behov for at få styr på de interne processer og politikker for fx produktfremstilling, tilbagekald og krisehåndtering. Protox søgte derfor en voucher hos både SMV:Grøn og SMV:Vækstpilot, som blev brugt på at medfinansiere en ny medarbejder med ansvar for at få virksomheden ISO-certificeret inden for miljø-, arbejdsmiljø- og kvalitetsledelse (hhv. ISO 14.001, 45.001 og 9001).
Da de interne processer var på plads, var næste skridt at kortlægge virksomhedens CO2-aftryk. I den forbindelse tilmeldte Protox sig Klimaklar Produktionsvirksomhed, da man så det som en god mulighed for at komme i mål med CO2-regnskabet på effektiv og struktureret måde.
3 hurtige om Protox
• Protox udvikler og fremstiller midler til at forebygge og bekæmpe skader på bygninger, samt midler til fjerne lugt og desinficere overflader.
• Protox beskæftiger ni ansatte på kontoret i Kolding.
• Protox eksporterer til Norge, Sverige og Australien.
Udbytte af Klimaklar Produktionsvirksomhed
For Protox har det største udbytte været at få et klimaregnskab, der giver et overblik over virksomhedens samlede udledninger og kan bruges som basis for at opstille målsætninger og nye reduktionstiltag. Her har det især været værdifuldt at blive fortrolig med Klimakompasset, der kan bruges som værktøj til at kvantificere og vurdere effekten af forskellige potentielle reduktionstiltag.
På baggrund af klimaregnskabet har Protox opstillet en ambition om at reducere sit CO2-aftryk med 42 pct. i 2030 ift. 2022. Herunder at scope 1-udledninger går i 0 fra 2025. Øvrige reduktioner skal findes i scope 3, hvor over 90 pct. af udledningerne kommer fra.
På et tidspunkt når vi et sted hen, hvor alle de store tiltag er gennemført. De første 3-4 år får vi nogle ordentlige forbedringer, men så vil det flade ud og blive sværere. Men hvis alle gør det, vi har gjort, så kommer der afledte forbedringer, som kommer gratis ind i værdikæden, så vil alle opnå en højere effekt. Henrik Jørgensen, Teknisk Chef, Protox.
Det videre arbejde med CO2-reduktion
Protox er godt i gang med at realisere sine reduktionsmål. I løbet af de næste tre til fire år forventer virksomheden at have gennemført alle større reduktionstiltag, som har en mærkbar effekt på CO2-regnskabet. Herefter vil det dog være vanskeligere at finde tiltag med en betydelig effekt, men til gengæld forventes afledte forbedringer som følge af grønne tiltag andre steder i værdikæden.
For at realisere sine reduktionsmålsætninger, har Protox iværksat en lang række tiltag.
Protoxs tiltag
• Tilsluttet sig Science Based Targets SMV-spor, hvor man bl.a. forpligter sig på reduktionsmål for scope 1 og 2.
• Erstattet oliefyr med varmepumper samt udskiftet dieseldrevne biler med elbiler.
• Begyndt at sælge koncentrat i mindre dunke (5 ltr.) frem for ”klar til brug” (20 ltr.), hvilket reducerer plastmæng-den med 33 pct.
• Fået ny underleverandør af plastikdunke med produktion i Danmark og dunke i 94 pct. genanvendt plast.
• Investeret i kompetencer og opkvalificering, herunder en vækstpilot (til LCA analyser på produktniveau) og en mini MBA i bæredygtighedsledelse (til teknisk chef).
Du kan læse om Protox og andre spændende cases i analysen Klimastatus i Danske Produktionsvirksomheder 2024