Verdensmål 12
Vær med til at sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer
Vores overforbrug af ressourcer som plastik, beton, elektronik, osv. kommer helt naturligt til at ramme en mur i dets nuværende form. Vi vil sandsynligvis opleve, at materialepriser generelt vil stige, og at flere ressourcer vil blive deciderede mangelvarer. Det 12. Verdensmål forpligter lande til at gå sammen om at sikre, at vi ikke driver rovdrift på vores naturressourcer, og at både privatpersoner og industri bortskaffer giftigt affald som eksempelvis kemikalier og plastik på en ansvarlig måde. For verdens rige lande gælder det, at de ikke bare skal gøre en kæmpe indsats for at reducere deres eget aftryk på verdenen, eksempelvis ved at reducere madspild og tøjforbrug, men også hjælpe udviklingslande økonomisk og teknologisk med at bevæge sig i en mere bæredygtig retning*.
Ansvarligt forbrug og produktion er et af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Målene blev vedtaget i 2015 og skal være nået i 2030. Hvis vi skal nå 2030 deadline, har vi brug for private virksomheders bidrag og løsninger. Og det vil for mange kræve, at vi ser på vores virksomhed og produkter på en ny måde, tager mere ansvar for egen virksomhed og hele vores værdikæde, stiller krav til vores leverandører, indgår i nye partnerskaber og undersøger muligheden for bæredygtig produktinnovation i og udenfor vores virksomhed.
Når du som virksomhed skal arbejde med Verdensmål 12, så kan du med fordel overveje:
- Minimer ressourceforbrug og brug af naturressourcer: Mindsk materialeforbrug i hele værdikæden. Minimer bl.a. råvareforbrug og spild ved f.eks. anvendelse af genbrugsmaterialer, hvor muligt.
- Minimering og håndtering af kemikalier i hele produktets livscyklus: Find alternativer til nuværende kemikalieforbrug i indkøbsfasen, i produktionsprocessen, i produktets levetid og ved produktets end of life.
- Udledninger til luft, vand og jord: Reducer udledning af CO2 og farlige stoffer ved at nedbringe mængden af farlige stoffer, energiforbruget mv, samt igangsæt initiativer, der måler og monitorerer jeres udledning. Disse data kan indgå i jeres bæredygtighedsrapportering.
- Vurder Indkøbspraksis: Analyser indkøbsprocesser og vurder hvilke processer der kan understøtte bedre og mere bæredygtige indkøb. Vurder interne processer, transportafstande, materialetyper mv.
- Krav til underleverandører: Vurder hvordan dine leverandører kan understøtte dig i mere ansvarlig produktion og forbrug. Analyser leverandører og kortlæg forbedringspotentialer i dit leverandørled. Samarbejd med dem omkring disse forbedringer og/eller udfas leverandører, der ikke lever op til jeres krav.
- Værktøjer til at overvåge indvirkningerne af bæredygtig udvikling.
- Genanvendelse: Konverter spild og affaldsstrømme til værdi ved enten at bringe dem tilbage i produktionen eller sælge dem til andre virksomheder.