To mulige tilgange til at organisere bæredygtighed og ESG i din virksomhed

Med udgangspunkt i erfaringer fra projektet belyser denne artikel fordele og udfordringer ved to mulige tilgange til at integrere bæredygtighed internt i organisationen.

I takt med, at bæredygtighed bliver en stadigt vigtigere del af forretningsstrategier verden over, står mange virksomheder over for spørgsmålet: Skal vi have en særskilt, dedikeret bæredygtighedsafdeling, eller skal bæredygtighed integreres i hele organisationen?

Med det nye EU-direktiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) bliver rapporteringskravene til bæredygtighed markant strengere og mere omfattende. Mange virksomheder udpeger lige nu CFO'en til at tage ansvaret for denne rapporteringsdel, da finansafdelingen ofte allerede har de nødvendige systemer og erfaringer til at håndtere store mængder data og sikre nøjagtig rapportering. Dette rejser dog yderligere spørgsmål om, hvorvidt en særskilt bæredygtighedsafdeling er nødvendig for at forbedre resultaterne inden for bæredygtighed, eller om en integreret tilgang er tilstrækkelig.

Med udgangspunkt i erfaringer fra projektet ESG i værdikæder har vi derfor udarbejdet denne artikel, som belyser mulige fordele og udfordringer ved begge tilgange og giver vejledning i, hvilke overvejelser man som virksomhed bør gøre sig.

Fordele

  1. Specialiseret viden: En dedikeret afdeling kan sikre, at virksomheden har den nødvendige ekspertise til at håndtere komplekse bæredygtighedsemner, såsom klimaregnskaber, miljøpåvirkning og overholdelse af menneskerettigheder.
  2. Fokus på langsigtede mål: En dedikeret forretningsenhed kan arbejde med langsigtede bæredygtighedsstrategier og sikre, at virksomheden er fremtidssikret i forhold til nye trends og reguleringer.
  3. Koordination, drift og ledelse: En dedikeret afdeling kan styre og koordinere bæredygtighedsinitiativer på tværs af virksomheden og sikre, at de er i overensstemmelse med virksomhedens overordnede strategi og CSRD.

Udfordringer

  1. Silo-tænkning: Når bæredygtighedsarbejdet er koncentreret i én afdeling, kan det føre til, at andre dele af virksomheden ser bæredygtighed som noget, der ikke direkte angår dem.
  2. Manglende integration: Hvis bæredygtighed ikke er indarbejdet i alle afdelinger, kan det være en udfordring at sikre, at principperne bliver en del af den daglige drift og beslutningsprocesser.

Integreret tilgang

En anden tilgang virksomheder kan bruge ifm organisering af bæredygtighed, er en ’integreret tilgang’, som i denne sammenhæng betyder, at ansvaret for bæredygtighed ikke ligger i en enkelt, dedikeret bæredygtighedsafdeling, men i stedet er fordelt på tværs af hele organisationen. Dette indebærer, at alle afdelinger og medarbejdere integrerer bæredygtighedsprincipper i deres daglige arbejde og beslutningstagning.

Fordele

  1. Bredt ansvar: Når bæredygtighed er alle medarbejderes ansvar, kan det skabe en kultur, hvor alle føler sig engagerede i og ansvarlige for bæredygtighedsarbejdet.
  2. Naturlig integration: Ved at integrere bæredygtighed i alle afdelinger kan det lettere blive en naturlig del af alle virksomhedens aktiviteter og beslutninger.

Udfordringer

  1. Manglende overblik: Uden en dedikeret enhed kan det være svært at få et samlet overblik over virksomhedens indsats på bæredygtighedsområdet og sikre, at initiativerne er koordinerede og løbende forbedres.
  2. Fragmenterede indsatser: Der er en risiko for, at bæredygtighedsinitiativer bliver fragmenterede og ukoordinerede, hvis der ikke er en klar ledelsesstruktur, der binder det hele sammen.

Hvad skal I overveje som virksomhed?

Når I skal beslutte, hvordan I skal organisere bæredygtighedsarbejdet i jeres virksomhed, er der flere faktorer, som I bør have in mente. Først og fremmest virksomhedens mål med bæredygtighedsarbejdet. Har I besluttet at have fokus på compliance og rapportering eller bruge ESG-rapportering som katalysator for forretningsudvikling og omstilling?. Hvis I vælger at arbejde med forretningsudvikling bør I overveje at integrere bæredygtighed i hele organisationen, uanset om I har en særskilt bæredygtighedsafdeling eller benytter en integreret tilgang.

En anden faktor, I også bør have in mente er jeres virksomheds størrelse. Store virksomheder med komplekse strukturer kan nemlig i højere grad have behov for en særskilt bæredygtighedsafdeling for at sikre overblik og sammenhæng, mens mindre virksomheder måske kan klare sig med en mere integreret tilgang. Uanset virksomhedens størrelse og tilgang, er det dog vigtigt, at ledelsen er engageret og kommunikerer klart om bæredygtighed som en strategisk prioritet.

Derudover er det også nødvendigt at kigge på virksomhedens nuværende kompetencebehov. Er der tilstrækkelig viden og kompetence inden for bæredygtighed i organisationen? Hvis ikke, kan en central enhed være nødvendig for at opbygge og vedligeholde denne viden.

Sidst men ikke mindst, bør I overveje, hvordan bæredygtighed bedst kan integreres i netop jeres virksomheds eksisterende kultur og værdier. Der findes ikke en universalløsning, når det kommer til at organisere bæredygtighed i virksomheder, og en model, der fungerer i én virksomhed, fungerer ikke nødvendigvis i en anden. Hertil er det vigtigt at påpege, at de to måder at organisere bæredygtighedsarbejdet på, som vi beskriver i denne artikel, ikke er absolutte. Det vigtigste er derfor at finde en tilgang, der passer til virksomhedens individuelle behov og sikre, at bæredygtighed bliver en integreret del af virksomhedens strategi og daglige drift.

5 gode råd til at arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed

Læs dem her

4 skridt til at udarbejde en dobbelt væsentlighedsanalyse

Læs mere her

Relateret indhold