• Case
  • Bæredygtighed

Haldor Topsøe

Den danske kemivirksomhed er begyndt at regne på sit bidrag til FN’s verdensmål.

Mellem 12 og 15.

Når en virksomhed med mange ingeniører på lønningslisten kaster sig ind i et projekt, så kan det være godt at få nogle tal på.

Derfor har Haldor Topsøe, der er med i Dansk Industris ”FN’s Verdensmål – fra filantropi til forretning”-projekt, sat sig for at sætte tal på, hvilke produktområder og løsninger, der bidrager mest til verdensmålene. Det er de tal, du kan læse i toppen af artiklen.

Tallet er et foreløbigt estimat på hvor mange produktområder, der har et direkte positivt bidrag.

For optællingen er langt fra færdig, understreger Christian Stender, der Director i Corp. Compliance & Sustainabiliy i den knap 80 år gamle kemivirksomhed.

- For os handler projektet om at redegøre for, hvordan vi bidrager til SDG’erne (FN’s verdensmål). Vi har været i gang i et års tid, og Topsøe er en kompleks virksomhed med mange produkter, så vi har stadig noget arbejde foran os, fortæller han.

Til at begynde med har Haldor Topsøe valgt at screene deres produkter efter tre verdensmål, nemlig 2 (Stop Sult), 3 (Sundhed og Trivsel) og 7 (Bæredygtig Energi).

Poul Georg Moses, Director Electrochemical solutions
Haldor Topsøe A/S

Videobureauet Tordenskjold

En kompleks øvelse

Verdensmålene har givet virksomheder, der arbejder med bæredygtighed, et fælles sprog, som de kan bruge til at fortælle, hvad de laver, men det kan godt være svært at konkretisere det specifikke bidrag, pointerer Christian Stender.

- Der er noget kompleksitet i måden, som målene er beskrevet på, som gør, at det kan blive lidt abstrakt. Derfor er det en udfordring at lave en meget konkret beregning af, hvordan vi som virksomhed bidrager til verdensmålene, og det er selvfølgelig naturligt nok, når målene er defineret til nationalstater og ikke virksomheder.

- Bolden er nu på vores dygtige ingeniørers banehalvdel. De har den store regnemaskine fremme og er ved at finde de konkrete unikke bidrag for vores løsninger. Når vi er lidt længere, tager vi en ekstern part ind over til at hjælpe med at validere vores metode og resultater, siger Christian Stender og uddyber:

- Vi vil gerne have en ekstern til at verificere vores metode, og sikre, at vi får præsenteret vores bidrag præcist og korrekt.

Haldor Topsøe er i dialog med mulige samarbejdspartnere, der kan hjælpe til at sikre, at selskabet arbejder med verdensmålene på den rigtige måde, og at der ikke er tale om såkaldt green-washing.

3 gode råd

Haldor Topsøe’s Director for Corp. Compliance & Sustainability, Christian Stender, kommer her med tre gode råd til dig, der også skal arbejde med FN’s verdensmål i din virksomhed.

1) Find fokus
Start med en analyse, som ender med et klart fokus. Find ud af, hvor I skal starte arbejdet med SDG’erne.

2) Hvor ambitiøst skal det være?
Find ud af, hvor dybt I vil gå, og hvor præcist det skal være. Nogle arbejder meget overordnet med SDG’erne, mens andre går helt ned i detaljer.

3) Transparens
Mange bruger arbejdet med SDG’erne som markedsføring, og det er også helt okay. Det vigtige er, at man siger, hvad man gør, for der er også nogle ting, som man ikke gør, og her hjælper transparens til at skabe balance for både den interne og eksterne kommunikation.

Sparring

Heldigvis er der inspiration at hente fra andre danske virksomheder, der arbejder med verdensmålene.

- Chr. Hansen er lykkes ganske godt med at fortælle, hvordan de byder ind i verdensmålene, og vi har selvfølgelig kigget på, hvad de har gjort, siger Christian Stender.

I Dansk Industri-projektet har Haldor Topsøe desuden haft god værdi af at bruge tid sammen med naboerne i Lyngby, Hempel, men også virksomheder som FLSmidth og Dupont.

- Nogle er længere fremme end os eller har fokuseret lidt anderledes på SDG-arbejdet, men vi har rigtig mange overlap, og vi kan inspirere hinanden. Det handler om at lære, og det har været vores udgangspunkt for at gå med i projektet, siger Christian Stender.